28 de septembre al 2 d'octubre del 2005
~ /GRAC!/00
GRAC! 2005 (Gràcia Art al Carrer) és l'edició "zero" d'un Festival Independent d'Art Efímer en l'Espai Públic organitzat per SALADESTAR.
En aquesta edició inicial, el GRAC! va comptar amb la intervenció de més de 20 artistes visuals i amb la realització de tres jornades de presentacions de projectes i debats amb la participació de representants d'institucions públiques, projectes culturals i entitats del barri.
En aquesta ocasió l'organització del festival es va realitzar paral·lelament a la primera edició de "Tallers Oberts de Gràcia" de manera que ambdós esdeveniments es complementaven, i n'amplien el seu interès.
El festival va tenir lloc entre el dimecres 28 de setembre i el diumenge 2 d'octubre, i els visitants van poder apropar-se a SALADESTAR on hi havia un punt d'informació amb la localització de les diferents intervencions i amb textos i dades sobre les obres i els artistes.

 

Intervencions Artístiques tríptico [.pdf, 1.1Mb]

Les intervencions realitzades durant l’edició "zero" del festival GRAC! van ser concebudes amb l'objectiu d'actuar com a "trencagels", com una àmplia mostra de llenguatges i estratègies, de conceptes i línies artístiques, que es presentaven al públic amb aquest esperit del qui ensenya les cartes per comencar una partida a cartes descobertes.
Així doncs en aquesta edició no vam generar cap línia d'actuació concreta ni vam definir cap eix conceptual o temàtic que unifiqués estèticament el conjunt de les intervencions.

 

Bacus
sense títol

Karmelo Bermejo
Esperando la caída de un meteorito…

bis a bis
I'm Cruising

Ramon Brichs
Sinòpia

Francisco Cabanzo
No puc (Homenatge a Franco La Cecla)

Ximena Cobaleda
La Gràcia de tus nombres

Dídac Cubarsi
Policòpies reals

Domicilio S/N
Anatografíes Urbanes de Gràcia

Lorena Dorta
Around Me

Equipo Maravilla
Persiana extensible

 

Sara Fernández
sense títol

FoTyArT i Maria AA
Tres caminant per Gràcia _FIND US!

Erika Jaramillo
Incolor, inodor, insípid

Eduard Maldonado
In-Migración

Sònia Marco
Perill Indefinit

metro_cúbico
Cediendo Espacios

Roser Miracle
Miracleshouses / Fraudesa

Julio Cesar Palacio
New Babilon, homenatge a Constant

Diego Paonessa
Picto

Daniel Toso
Ansiosa melancolía

 

Aquesta edició del festival es va realitzar sense suport econòmic de cap institució ni empresa, de manera que la producció de les intervencions va ser assumida pels propis artistes, que ho van fer per donar suport a aquesta iniciativa, i per tant, vem considerar just que siguessin ells qui apareguessin en la difusió com a patrocinadors. D’aquesta manera la seva participació al GRAC! pren doble valor.

*Els textos que figuren a la web son fragments dels projectes que els artistes van presentar per participar al festival.

Sessions de presentació de projectes i debat

Paral.lelament a les intervencions d'art efímer al carrer programades en aquesta "edició zero" del GRAC!, es van organitzar tres sessions de debat amb la participació de persones de diversos àmbits que puguessin aportar diferents visions alhora d'analitzar aquestes manifestacions artístiques, la seva vinculació social i el paper que juguen en el territori on es realitzen.
Aquestes sessions es van realitzar a SALADESTAR i es van articular sempre al voltant d'experiències similars al GRAC!, dels quals l'organització en va convidar els responsables per tal que realitzessin una presentació on explicar els orígens, l'organització i els resultats en cada un dels casos.
En cada una de les sessions també es va organitzar una taula rodona en les que van ser convidats responsables de la gestió cultural pública, persones i col.lectius amb experiències en art públic, entitats social del barri, i representants d’espais alternatius d’art i pensament.
Aquestes sessions van ser obertes a totes aquelles persones que ho varen dessitjar, i al final es va obrir un espai de preguntes i debat entre tots els assistents.

24 horas, una línea en la ciudad
Francisco Cabanzo i Virgina Roy

Idensitat
Ramón Parramón

Perpetracions
Lina Ramírez

D'aquest festival s'en van fer tres exposicions de registre a SALADESTAR i s'en va editar un catàleg.

 

crèdits

organitza: SALADESTAR
direcció: Lluc Mayol
coordinació dels artistes: Julieta Dentone
premsa: Judit Permanyer
registre fotogràfic: Ernest Mayol i David Puig
video: Producciones Circulares
amb el suport de: Institut de Cultura i Ajuntament de Barcelona

imatge de premsa 2005